En av årets höjdpunkter här på Hotel Riverton är fettisdagen eller semmeldagen som den även kallas. Vår konditor, Carlos, gör dessa underbara, luftiga minisemlor med krämig mandelfyllning och vispad grädde. Här delar han med sig av sitt goda recept för en lyckad semla. Det är svårt att bara ta en av dessa ljuvliga semlor, men om alla inte går åt på fettisdagen, kan du frysa in bullarna utan fyllning.
Det här receptet är gjort på en fördeg vilket ger degen en bättre konsistens och hållbarhet samt att bullarna blir saftigare och godare!
Du behöver:
Fördeg
• 400 g vatten
• 50 g jäst
• 25 g socker
• 400 g bagerivetemjöl
Vetedeg
• 450 g bagerivetemjöl
• 100 g socker
• 200 g smör
• 15 g salt
• 15g kardemumma
• 1 ägg
Mandelfyllning
• 250 g mandelmassa
• 25 g hyvlad mandel
• 25 g hackad mandel
• 10 g vaniljsocker
• 75 g mjölk
Servering
• 1 l vispgrädde
• Florsocker
Gör så här:
1. Fördeg
Värm upp vattnet till fingervarmt ca 34-37 grader. Blanda sedan vattnet med vetemjöl, socker och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 30 min.
2. Vetedeg
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.
3. Dela degen på 37 lika stora bitar, ca 40g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30-45 minuter.
4. Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 8-10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
5. Mandelfyllning
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite av mjölken i taget och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning. Vänd ner i en spritspåse.
6. När bullarna har svalnat, klipp locket som en trekant, då skapas ett djupt hål och du behöver inte gröpa ur någon fyllning. Locket ska ha mer bulle och inte bli för tunt. Fyll sedan bullen med mandelmassa.
7. Servering
Vispa kall grädde tills den håller ihop och blir spritsbar och fyll i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa rikligt med grädde ovanpå mandelmassan och tryck sedan ner locket. Tänk på att trycka ner locket lite i grädden så att det inte kommer in luft emellan, vilket gör locket torrt. Garnera med florsocker och servera!
Hotel Riverton är ett hotell – och konferensanläggning i centrala Göteborg med ett unikt läge vid vattnet i den växande stadsdelen Skeppsbron. Med en konferenskapacitet på 600 personer, 18 flexibla konferensrum och 185 rum, lägger vi stor vikt vid att ge en personlig service för att arrangera ett effektivt möte eller evenemang. Närheten till havet gör sig även påmind på vån 12 i View Skybar & Restaurant, som med fönster från tak till golv bjuder på en säsongsanpassad á la carte meny till en fantastisk utsikt över Göteborgs hamninlopp. Här står säsongens lokala råvaror i fokus som kombineras med internationella influenser i form av rätter och drinkar. Hotel Riverton ägs och drivs sedan 1991 av Lotta och Magnus Hedlund som båda är aktiva inom verksamheten som General Manager och VD.